Red Rising av Pierce Brown

Red Rising kom ut i januar 2014, og er første bok i science fiction triologien Red Rising. Andre bok, Golden Son, kom ut 6 januar 2015.

redForlaget om boken
The Earth is dying. Darrow is a Red, a miner in the interior of Mars. His mission is to extract enough precious elements to one day tame the surface of the planet and allow humans to live on it. The Reds are humanity’s last hope.

Or so it appears, until the day Darrow discovers it’s all a lie. That Mars has been habitable – and inhabited – for generations, by a class of people calling themselves the Golds. A class of people who look down on Darrow and his fellows as slave labour, to be exploited and worked to death without a second thought.

Until the day that Darrow, with the help of a mysterious group of rebels, disguises himself as a Gold and infiltrates their command school, intent on taking down his oppressors from the inside. But the command school is a battlefield – and Darrow isn’t the only student with an agenda.

Ved første øyekast kan Red Rising virke som enda en dystopi-serie, om enn med litt mer science fiction enn hva vi er vant til. Men det varer ikke lenge. Verden er ikke som man tror. Darrow er en Red, og tilbringer livet som en helldiver i en av de mange gruvene på Mars. Der slaver de under overflaten for å fremstille materialet som trengs for å terraforme Mars, slik at menneskene på den døende jorden kan flytte til Mars.  De ledes av andre farger, på toppen av dem alle er Gold. Reds er pioneerene, de er jordens redning. Det er ihvertfall det de er blitt fortalt!

Men så en dag endres alt for Darrow. Han finner ut at alt de er blitt fortalt har vært en løgn. Menneskene kom til Mars for over hundre år siden. De har terraformet flere andre planeter, og de forsetter å terraforme takket være det som fremvinnes i gruvene. Takket være blodslitet til Reds. De er slaver, som holdes nede på grunn av deres uvitenhet. De vet ikke at verden er bedre, vet ikke at de sliter for ingenting. At fremtiden de tror de skaper allerede er her, og har vært her i flere mannsaldre.

Red Rising forteller om et samfunn bygget opp av klasser, farger, hvor Gold regjerer, og de andre følger. Hver samfunnsgruppe har sin farge, hver farge sin plass. Golds tok makten da de så at demokrati ikke førte noen vei, at det at alle skulle ha en stemme ikke var en god måte å styre på. Man kan ikke bare gi noen en fremtid, man må ta den. Man kan ikke regjere ved å stemme og diskutere, men med å gi ordrer.

“I live for the dream that my children will be born free. That they will be what they like. That they will own the land their father gave them.»
«I live for you,» I say sadly.
She kisses my cheek. «Then you must live for more.”

Darrow får muligheten til å hevne seg på de som undertrykker ham og hans folk. Han får muligheten til å ta opp kampen mot samfunnet, endre det slik at Reds ikke lenger er de laveste av de lave. Hans utseende endres ved hjelp av carvers, og han infiltrerer skolen alle Golds ønsker å gå på. Kommando skolen, der fremtidens ledere skapes. Men skolen er ikke av en vanlige sorten, her må man kjempe for å overleve. Læring er gjort på den harde måten, gjennom konflikt. For å være en Gold verdig en lederstilling, må man vinne. For å komme i en posisjon hvor han kan styrte Gold, må Darrow vinne. Men det er lettere sagt enn gjort.

They pushed and pushed for so long. They knew I was something dangerous, something different. Sooner or later, they had to know I would snap and come to cut them down. Or perhaps they think I’m still a child. The fools. Alexander was a child when he ruined his first nation.

Red Rising er en av de beste bøkene jeg har lest i år. Darrows kamp for å forstå et system som er fremmed for ham er drivende, handlingen actionfylt og særdeles underholdene. Hadde jeg lest denne ville jeg nok ikke ha kunnet legge den fra meg når jeg først var begynt. Som lydbok ble den mer utstrakt, som gir en god tid til å reflektere over handlingen, uten at det skader boken på noen måte.

Føler du at du kanskje er mettet på dystopier, så foreslår jeg at du likevel gir denne en sjanse. For den troner høyt over de fleste dystopier, og samtidig viser til en virkelighet som kanskje ikker så fremmed som man skulle tro. Stereotypisk dystopiske er den heller ikke vil jeg si (kan ikke sammenlignes med Matched/Divergent/Hunger Games etc), selv om den faller inn under sjangeren. Usikker på om du vil begynne på en ny trilogi, så må jeg si at denne kan faktisk fungere helt fin frittstående også, så vet du det.

Personlig har allerede kjøpt meg Golden Son på Kindle, da den ikke av tilgjengelig på Audible enda, og gleder meg til å lese den på ferie i juni. Det blir full pott på Red Rising!

stjerner_5


Pierce Brown

Pierce Brown har vokst opp på reisefot i USA, og etter at han var ferdig på college i 2010, ønsket han som mange andre å forsette studiene på Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Desverre har han ikke et eneste magisk bein i kroppen, og som andre gomper måtte han da finne andre måter å livnære seg på.
Han debuterte i januar 2014 med science fiction boken Red Rising. Dette var første bok i en triologi, hvor andre bok, Golden Son, kom ut  6 januar 2015.

 

ISBN: 9780345539786
Forlag: Del Rey Books (Random House)
Utgitt: 2014
Format: Lydbok
Kilde: Audible

One thought on “Red Rising av Pierce Brown

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.