Huset mellom natt og dag av Ørjan N. Karlsson

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om denne boken før jeg leste en artikkel hvor Siri Pettersen lovpriste boken. Når en av mine favorittforfattere liker en bok, da jeg bare lese den. Angret ikke ett sekund!

husetmellomdagognattForlaget om boken
Jorda er delt opp i mindre enklaver der kun de rikeste og mektigste kan bo, mens storparten av befolkningen må overleve i favelaer, brakkebyer og falleferdige, urbane bykjerner. Marko Eldfell, en norsk desertør på flukt, lever i skjul i Tiranas livsfarlige gater der han livnærer seg av strøjobber for lokale kriminelle. Etter en konflikt med en lokal mafioso, finner militæret ut av hvor han befinner seg, og han har ikke lenger noe sted å flykte. Idet alt håp synes ute, tilbyr en eksentrisk forretningsmann seg å hjelpe, men det er en hake. For å vinne tilbake sin frihet må han spore opp sin tidligere troppssjef og gode venn, Jack Stenthon. Problemet er bare at Marko så Stenthon dø på slagmarken i Tblisi

Hele premisset med denne boken er ting jeg liker. Den kombinerer god verdensbygging med komplekse karakterer, og pakker det hele inn i en spenningsfylt pakke jeg kunne ønske jeg fikk under treet hver jul.

Jeg vil ikke gå for mye inn i handlingen i boken, for mye er allerede gitt av baksideteksten. Jeg vil heller se litt på Karlssons evne til å dra leseren inn i handlingen. Det er mye action i denne boken, noe som passer perfekt for meg som elsker actionfilmer. Og det er neste det dette ble, på en positiv måte såklart. Når jeg leste var det som en spenningsfilm i hodet mitt, komplett med skyting, slossing og eksplosjoner.

Karlsson har tjenestegjort sju år i Hæren, noe som kommer sammen med hans skivetalent i å skape realistiske situasjoner, selv om landskapet de er satt i er fremmed for oss. Boken er satt knappe hundre år inn i fremtiden, og verden er ikke som vi kjenner den. Den er mørkere, hardere, men på ingen måte fremmed. Menneskers relasjoner og handlingsmønste er fremdeles gjenkjennelige. Han har skapt en ny verden med sjel, noe som ikke alle forfattere av sjangeren klarer.

Støyen fra søppelkompaktoren vekket ham. Et dypt stønn etterfulgt av en lav buldring som fikk rommets eneste vindu til å dirre. Marko Eldfell satte seg opp i sengen. Det tynne kunstfiberpleddet gled ned på golvet og lyktes nesten i å fange en kakerlakk. Den skrapende lyden av insektbein mot linoleum stilnet så snart kakerlakken fikk søkt tilflukt i mørket under sengen.

Han trakk på seg T-sjorten og merket samtidig det første stikket i brystkassen, like under kragebeinet. Automatisk grep han om pilleboksen på nattbordet. Beholderen raslet hult i neven.

En tablett igjen. Tolv timers lindring, ikke mer. Beslutningen kunne ikke utsettes lenger. Den måtte tas i kveld.

Jeg ser forfatter og forlag kaller boken scifinoir, ofte omtalt som tech noir. Som sjanger ser jeg den er mest brukt om filmer. Dette er en blanding av film noir og science fiction, ifølge wikipedia. Trekkene fra den mer velkjente sjangeren dystopi er der, og man kan vel si at [noe] scifinoir faller inn under dystopi, men har en del særtrekk som skiller den fra de mer kjente dystopiseriene (som for eksempel Hunger Games). Sitter du og lurer på hva som kjennetegner en tech noir film? Vel, Blade Runner fra 1982 , og The Terminator fra 1984, ansees som gode eksempler.

Det tok meg litt tid å komme inn i boken, men det har mer med min mangel på tid enn bokens handling. Når jeg først hadde tid til å lese mer enn ett kapittel av gangen, så slukte jeg denne boken. Når jeg nylig fant ut at oppfølgeren, Speilets bakside, kommer allerede 2 mai i år! Noen ganger lønner det seg å finne bøker seint med andre ord. Nå skal det sies at dette skal vistnok være en triologi, så da blir det nok venting på meg alikevel. Ja ja, gode bøker er verdt å vente på (sier de, disse gale menneskene som tydeligvis er laget av tålmodighet).

stjerner_4


orjan_n_karlsson

Ørjan Nordhus Karlsson har utgitt en rekke bøker, blant annet Gruve 13 (2004), Gerhardsens testamente (2012) og Hauges direktiv (2013). Han har tatt Hærens befalsskole og har tjenestegjort sju år i Hæren. Ved endt tjeneste i Hæren tok han cand.polit. i sosiologi ved Universitetet i Oslo. Han har jobbet i Forsvarsdepartementet, Folk og Forsvar og Norsk Folkehjelp. (Tekst: X / Foto: Christian Roth Christensen).

ISBN: 9788282990172
Forlag: Vendetta
Utgitt: 2014
Format: Hardcover
Kilde: Biblioteket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.