Redshirts av John Scalzi

Ensign Andrew Dahl has just been assigned to the Universal Union Capital Ship Intrepid, flagship of the Universal Union since the year 2456. It’s a prestige posting, and Andrew is thrilled all the more to be assigned to the ship’s Xenobiology laboratory. Life couldn’t be better…until Andrew begins to pick up on the facts that (1) every Away Mission involves some kind of lethal confrontation with alien forces; (2) the ship’s captain, its chief science officer, and the handsome Lieutenant Kerensky always survive these confrontations; and (3) at least one low-ranked crew member is, sadly, always killed.

Not surprisingly, a great deal of energy below decks is expended on avoiding, at all costs, being assigned to an Away Mission. Then Andrew stumbles on information that completely transforms his and his colleagues’ understanding of what the starship Intrepid really is…and offers them a crazy, high-risk chance to save their own lives.

Alle som har sett Star Trek kan tenke seg til hva tittelen hentyder til. Og de vil ha rett! I boken er vi ikke på Enterprise, men på Intrepid, og kapteinen heter ikke Kirk heller, men det har ikke så mye å si.

I boken møter vi ensign Andrew Dahl, som er ny i xenobiologi labriatoriet. Han merker fort at hver gang offiserer kommer og leter etter manskap til å ha med på oppdrag vekke fra skipet, som på den nye planeten man nettopp har oppdaget, så er alle de andre på labben vekke. De henter kaffe, eller finner ut de må hente noe på lageret. Og de som blir med, de med røde sjorter, som ikke er offiserer, de har det med å dø!

For å ikke snakke om Lt. Kerensky, som har det med å bli livstruende skadet hver eneste gang han forlater skipet, men alltid klarer å overleve. Og uken etter, ja da er han helt frisk og er avgårde igjen. Så har man the Box, den mystiske boksen som ligner på en mikrobølgeovn, som alltid finner svaret på gåtene minutter før tidsfristen går ut. Som kuren til den livstruende sykdommen Kerensky nettopp har pådratt seg, eller hvordan man fikser motoren rett før krasjer med en stjerne.

Men hvorfor skjer dette? Det begynte ganske nylig, så hvorfor skjer det? Er det i det hele tatt en grunn? Og høres den reell ut? Og ikke minst, er det noe som kan gjøres for å stoppe det?

Boken er ganske meta, for å si det mildt. Men det er en god ting! Jeg vil ikke si for mye, for dette er en fantastisk liten bok for alle som noen gang har sett en Star Trek episode eller film. Det siste jeg vil er å spoile noe. Og har du ikke sett Star Trek (what?!) så vil jeg si denne boken kan bli ganske morsom uansett!

One thought on “Redshirts av John Scalzi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.