Etiquette & Espionage av Gail Carriger

Etiquette & Espionage er en steampunk ungdomsbok som ble utgitt for første gang i 2013. Jeg har hørt på denne som lydbok via Audible, noe som gjørde den ekstra engelsk!

Forlaget om boken
etiquetteandespionageFourteen-year-old Sophronia is a great trial to her poor mother. Sophronia is more interested in dismantling clocks and climbing trees than proper manners–and the family can only hope that company never sees her atrocious curtsy. Mrs. Temminnick is desperate for her daughter to become a proper lady. So she enrolls Sophronia in Mademoiselle Geraldine’s Finishing Academy for Young Ladies of Quality.

But Sophronia soon realizes the school is not quite what her mother might have hoped. At Mademoiselle Geraldine’s, young ladies learn to finish…everything. Certainly, they learn the fine arts of dance, dress, and etiquette, but they also learn to deal out death, diversion, and espionage–in the politest possible ways, of course. Sophronia and her friends are in for a rousing first year’s education.

Sophronia er en ganske utypisk tenåring fra Victoriatidens England, som er mer interessert i å klarte og henge med stallguttene, enn å lære å oppføre seg som en dame. Hun er en oppegående jente, som er en smule mer interessert i familiens mekaniske tjenere enn moren hennes kunne ønske.

Hennes mor ser ikke noen utvei for Sophronia enn å sende henne til en Finishing School, en skole for å lære unge jenter å bli skikkelige, dannede, unge damer. Heldigvis kommer hun i kontakt med Mademoiselle Geraldine’s Finishing Academy for Your Ladies of Quality, som går med på gi Sophronia en sjanse.

Vår unge heltinne er ikke glad for dette, hun kunne ikke brydd seg mindre om dannelse, fine kjoler eller noe sånt, men å si nei til sin mor er ikke ett alternativ. Men dette er ikke en vanlig skole, noe hun finner ut allerede på vei til skolen, når vognen de reiser med blir stoppet av landeveisrøvere fra oven.

Sophronia er på vei til en helt annen form for Finishing School, hvor man ikke bare lærer dannelse, men også hvordan man kan spionere, stjele og til og med drepe. Alt med stil.

The boy gestured with his chin at Dimity. “She was shot.” He sounded remarkably unconcerned for a brother with any degree of affection for his sibling.“Good lord!” Sophronia climbed in to see to her new friend’s health. The bullet had grazed Dimity’s shoulder. It had ripped her dress and left a partly burned gash behind, but didn’t look all that bad. Sophronia checked to make certain Dimity had no other injuries. Then she sat back on her heels.“Is that all? I’ve had worse scrapes from drinking tea. Why has she come over all crumpled?”Pillover rolled his eyes. “Faints at the sight of blood, our Dimity. Always has. Weak nerves,father says. It doesn’t even have to be her blood.”

Etiquette & Espionage er på en måte en typisk ungdomsbok, uten at det har noe å si for opplevelsen. Jeg liker ungdomsbøker godt, og denne var både underholdene og spennende. Den var ikke for forutsigbar, og hadde noen gode tvister underveis.

Den har et godt karaktergalleri, med forskjellig personligheter som man godt kan tenke seg at man finner på en kostskole. Der er noen stereotyper ute å går, men det er ikke noe som er så merkbart at det blir et problem for leseren.

He…boasted an unassuming mustache, which was perched atop his upper lip cautiously, as though it were slightly embarrassed to be there and would like to slide away and become a sideburn or something more fashionable.

Jeg må innrømme at jeg var litt usikker på denne boken, for steampunk kan være vanskelig. For meg er den en sjanger jeg liker godt, men noen ganger tar et tid å komme gjennom bøker i sjangeren. Å høre på denne som lydbok passet meg derfor veldig godt. Den er lest på skikkelig britisk, noe som passer så veldig godt med handlingen i boken. Det blir liksom prikken over i’en.

Dette er første bok i en Finishing School serien, og jeg likte den første så godt at den andre er neste bok jeg skal skaffe meg gjennom Audible. Det er også en perfekt bok for de som ønsker å teste ut steampunk sjangeren, da den er lettlest og spennende, uten at den blir for teknisk. Anbefalles.

stjerner_4


gail_carrigerGail Carriger er et pseudonym brukt av Tofa Borregaard. Hun ble født i Bolinas i California, og har utdannelse innen arkeologi og antropologi. Hennes første bok, Soulless, ble utgitt i 2009. Hun skriver hovedsakelig steampunk, og har blant annet skrevet seriene Finish School og the Parasol Protectorate.

 

ISBN: 9780316190084
Forlag: Little, Brown Books for Young Readers
Utgitt: 2013
Format: Lydbok
Kilde: Audible

2 thoughts on “Etiquette & Espionage av Gail Carriger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.