Waistcoats & Weaponry av Gail Carriger

Dette er tredje bok i Carriger’s Finishing School serie, og siste som per dags dato er tilgjengelig som lydbok gjennom Audible. Den fjerde og siste boken i serien kom ut for bare noen måneder siden, så det er nok enda litt tid før den er tilgjengelig som lydbok. Noe som er synd, for jeg er blitt litt bortskjemt av de fantastiske lydbøkene for denne serien, jeg vet ikke helt om det blir det samme å lese dem selv.

Forlaget om boken
waistcoatsweaponrySophronia continues her second year at finishing school in style—with a steel-bladed fan secreted in the folds of her ball gown, of course. Such a fashionable choice of weapon comes in handy when Sophronia, her best friend Dimity, sweet sootie Soap, and the charming Lord Felix Mersey stowaway on a train to return their classmate Sidheag to her werewolf pack in Scotland.

No one suspected what—or who—they would find aboard that suspiciously empty train. Sophronia uncovers a plot that threatens to throw all of London into chaos and she must decide where her loyalties lie, once and for all.

Som de andre bøkene i serien, er også denne lydboken lest av Moira Quirk, som gjør en fantastisk jobb. Steampunk blir enda bedre når det blir lest på skikkelig britisk! Jeg var en stor fan av de to første bøkene i denne ungdomsserien, og kan med hjerte på hånden si at tredje boken også er bra!

Sophronia og vennene hennes må hjelpe Sidheag, når noe skjer som setter familien hennes i Scotland i fare. Men hvordan kommer en gjeng med tenåringer seg fra syd-England til Scotland i Viktoriatiden? Spesielt siden unge damer av kvalitet absolutt ikke reiser alene sammen med gutter. Tenk på ryktene!

Det er absolutt ikke enkelt, og de risikerer ryktene sine, og derfor hele fremtiden sin, når de tar med seg både Lord Mersey og Soap. Men noe må gjøres, og de kan ikke la Sidheag dra alene.

With werewolves gone and fire stoked, Sidheav stopped shaking. The tea, once it arrived, had its customary effect–engendering comfort and loosening the tongue. ‘That’s tea for you’, thought Sophronia, ‘the great social lubricant’. Soon they had the whole story out of her. No wonder tea was considered a vital weapon of espionage.

Jeg må inrømme at jeg var litt usikker i begynnelsen av denne boken, men etterhvert som handlingen utspant seg ble det spennende. Hvordan tenåringene løser problemer og hindringer er både oppfinnsome og underholdende. Jeg hører på disse bøkene som lydbøker, noe som betyr at jeg ikke bare kan sette med ned å lese ting jeg er ferdig. Jeg er tvunget til å bruke tid, og det ble til tider vanskelig når alt jeg ville gjøre var å sette meg ned å høre på ett kapittel eller to til.

Carriger’s Finishing School serie er gode ungdomsbøker som blander det overnaturlige med det teknologiske. Det er førsteklasses steampunk for aldersgruppen, og også for oss som er litt eldre. Hun har skapt en verden som føles så ekte at jeg til tider godt kunne tenke meg å bo der, og eie mitt eget mekaniske kjæledyr. Raser som vampyrer og varulver er gjennomtenkte, og selv om noen stereotyper er til stede, så er det ikke noe som føles påtatt eller unaturlig.

Som de fleste ungsdomsbøker er det rom for litt romantikk innimellom, man skriver jo om tenåringer tross alt, med hormoner og det hele. Men Carriger glemmer aldri hvilken tidsperiode hun skriver i, noe jeg finner oppfriskende.

“Lady Linette has been teaching us seduction techniques.” She lowered her eyes and then looked off across the gray moor, presenting him with her profile, which was rather a nice one, or so Mademoiselle Geraldine told her. That statement successfully shocked Felix. He swallowed a few times before saying, his voice almost as high as it had been a year ago, “Really?”

Waistcoats & Weaponry er på langt nær perfekt, det er selvfølgelig likk småplukk innimellom. Men ikke mer enn at jeg noterer meg at det er der, før jeg glemmer det når noe annet spennende skjer. Kanskje er ikke alle karakterene like gjennomtenkte som hovedpersonene, men to sider senere er det glemt, og da har det liksom ikke så altfor stor betydning for leseopplevelsen synes jeg.

Gjennom hele denne serien så langt har Carriger levert ungdomsbøker av første klasse, og Waistcoats & Weaponry er intet unntak. Som sine forgjengere er den steampunk for ungdom av første klasse, og anbefales på det varmeste. Som lydbøker er de fantastiske å høre på, men jeg kan ikke tenke meg annet enn at de er like gode om man leser selv.

stjerner_4


gail_carrigerGail Carriger er et pseudonym brukt av Tofa Borregaard. Hun ble født i Bolinas i California, og har utdannelse innen arkeologi og antropologi. Hennes første bok, Soulless, ble utgitt i 2009. Hun skriver hovedsakelig steampunk, og har blant annet skrevet seriene Finish School og the Parasol Protectorate.

 

ISBN: 9780316190275
Forlag: Hachette Little, Brown & Co
Utgitt: 2014
Format: Lydbok
Kilde: Audible

One thought on “Waistcoats & Weaponry av Gail Carriger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.