Falon av Anniken Haga

Bok nummer to i serien Elementdragene, jeg fikk anmeldereksemplar av denne fra forfatteren. Min anmeldelse av første bok i serien kan leses her.

falonForlaget om boken
Saga er strandet på Caeli, men nå lengter hun hjem. Mye har forandret seg, både i verden rundt henne, og med Saga selv. Hun bestemmer seg for å lete etter Falon, den neste dragen, uten hjelp fra andre. Bryan følger etter henne, og i det golde og farlige landet Abdih utsettes de begge for fare.

Ferden blir en vekker for Bryan. På reisen innser han hva Magikerne gjør mot folkene de styrer. Hvordan de behandler sine undersåtter. Alene i et fremmet land blir hans lojalitet satt på prøve.
Samtidig har Saga sine egne problemer og hemmeligheter å hanskes med. Jo nærmere hun kommer ilddragen Falon, desto tydeligere blir det for Saga at hun ikke har kontroll over sine egne, spirende krefter.

Jeg leste første bok i denne serien i høst, og trass en noe haltende begynnelse endte opp med å like den godt. Så da ble jeg ekstra glad når jeg ble spurt om å anmelde bok nummer to også. Jeg hadde håpet å få denne anmeldelsen på plass til utgivelsen for to uker siden, men det gikk ikke helt etter planen.

Det første som slo meg når jeg begynte på Falon er hvor mye forfatteren har utviklet seg. Borte var småtingene jeg hang meg opp i med første boken, og igjen satt en godt skrevet barne- og ungdomsbok. Fosiden er fremdeles ikke etter min smak, men den matcher bok nummer en, og det er egentlig ganske viktig det også.

Hulen lå høyt oppe i fjellet. Godt gjemt fra omverdenen, usynlig fra bakkenivå. Vanligvi svar den ubebodd, med unntak av en og annen fugl, men ikke nå. Nå bodde det noe stort der.

Jeg vil ikke gå så mye inn i selve handlingen, men heller legge fokus på noe av tematikken i denne boken. Spesielt dette med puberteten, ett tema som sjeldent bevilges mye tid til i fantasy-bøker, med unntak av at ungdommen plutselig innser at de har følelser for bestisen såklart. For kjærlighet er vanlig, men litt mer uvanlig er noe så naturlig som mensen, og havet av følelser den bringer med seg. Så jeg liker det at dette faktisk er en stor del av det som driver denne boken, uten at jeg føler at det tar noe vekk fra handlingen av den grunn.

Saga er en ung jente som befinner seg i en annen verden, langt fra familien sin, og som plutselig må takle et ansvar større enn jenter på hennes alder burde hatt. På toppen av det hele forandrer kroppen hennes seg, og hun vet ikke om det er naturlig eller unaturlig. Hennes svingende humør og temperament er ting som jeg husker godt fra den tiden, selv om det nå begynner å bli noen år siden jeg var i tenårene. Vel og merke måtte ikke jeg håndtere det samtidig som jeg hadde sjebnen til en hel verden på mine skuldre, men jeg er rimelig sikker på at jeg latet som om jeg hadde det til tider.

Det er forfriskende å lese fantasy for barn og ungdom som tar opp uvanlige tema (for sjangeren) og blander dem sømløst med spennende handling. Hadde jeg hatt tid hadde denne vært lest på en dag, for det var såpass spennende at jeg ikke hadde særlig lyst til å legge den fra meg. Falon er lettlest og har god driv i handlingen, og er perfekt for alderstrinnet 9-13, og oss litt eldre såklart.

stjerner_3

Andre bokblogger om boken: S. Rolfsønn.


SAMSUNG CSC

Anniken Haga har fortalt historier siden fra før hun kunne skrive, og skrevet dem så lenge hun kan huske. Ikke alle var like vellykket. I 2012 bestemte hun seg for at skrivingen skulle bli noe mer enn bare en hobby, og i 2014 debuterte hun med sin første bok, kriminalromanen Et mørkt sinn. (Tekst/bilde: Goodreads)

 

ISBN: 9788283300802
Forlag: Liv
Utgitt: 2016
Format: Hardcover
Kilde: Leseeksemplar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.