Neverwhere av Neil Gaiman

Jeg har ansett meg selv om en fan av Neil Gaiman lenge, men dette er faktisk første gang jeg leser en av bøkene hans. Er stor fan av filmen Stardust da, som er basert på en av hans andre bøker. Og så er det vel mannen selv jeg er fan av. Med tanke på hvor godt jeg liker Stardust er det nesten litt rart at den første bøken jeg leser av ham ikke var den. Men denne skulle leses for Gandalf, så da ble det bare sånn. Og jeg klager ikke.

Baksidetekst: Under the streets of London there’s a place most people could never even dream of. A city of monsters and saints, murderers and angels, knights in armour and pale girls in black velvet. This is the city of the people who have fallen between the cracks.

Richard Mayhew, a young businessman, is going to find out more than enough about this other London. A single act of kindness catapults him out of his workday existence and into a world that is at once eerily familiar and utterly bizarre. And a strange destiny awaits him down here, beneath his native city: Neverwhere.

Neverwhere var opprinnelig en TV serie som ble sendt på BBS i England i 1996. Samtidig skrev hanserien i bokformat, som ble utgitt samme år. Året etter ble en amerikansk versjon utgitt, noe omskrevet for å være mindre ‘britisk’ når det kom til stedsnavn og så videre. Min versjon er en nyere revidert versjon som skal være en balanse av disse to.

Jeg var ikke helt sikker på hva som ventet meg når jeg begynte å lese Neverwhere. Forventningene var på topp, da alle jeg kjenner som har lest denne har skrytt den opp i skyene. Dette kan være hva som gjorde at jeg fant den litt vanskelig å komme inn i. De første kapitlene virket litt forvirrende på meg, og jeg slet med å se hva greien var. Men så ventet jeg noen dager, lot den ligge litt. Når jeg så begynte igjen, ja da var der gjort.

Neverwhere drar deg inn i en merkelig og anderledes verden, hvor ingenting er som du tror. Hovedpersonen selv, Richard Mayhew, er til tider plagsom og irriterende, med liten selvinsikt og det som er. Og det gjør ingen ting, for når jeg tenker over det, så er måten han takler både ting og situasjoner menneskelige. Det tok litt tid, men jeg fant ut at jeg likte Richard. Og når jeg innimellom måtte kjempe med trangen til å rope idiot til boken, fordi Richard var en, så har Gaiman virkelig gjort jobben sin. Han har skapt en hovedperson man kjenner seg igjen i, og som man samtidig synes er en idiot til tider. Richard gjør mye feil, men han gjør mye rett også.

Men er det to av bokens sidekarakterer som gjør hele boken for meg, og det er Mr Croup og Mr Vandemar. De er onde, virkelig onde, og de er samtidig helt fantastiske. De er snikmordere, og de liker jobben sin. De liker å drepe, gjerne på oppfinsomt vis, og de har ikke noe imot at alle vet det. Jeg vil tro de faktisk foretrekker at alle vet det!

«Now there’s one rat that won’t be telling any more tales,» said Mr Croup. He chuckled at his own joke. Mr Vandemar did not respond. «Rat. Tales. Get it?»
Mr Vandemar pulled the rat from the blade and began to munch on it, thoughfully, head first. Mr Croup slapped it out of his hands. «Stop that,» he said. Mr Vandemar put his knife away, a little sullenly. «Buck up,» hissed Mr Croup, encouragingly. «There will always be another rat. Now: onward. Things to do. People to damage.»

Sitatet er tatt fra begynnelsen av boken, og viser litt av hvordan de er, og ikke minst, den mørke, litt humoristiske måten de er skrevet på. Det er så mange andre eksempler på dette fra boken, men de andre var en smule spoiler-aktige, så jeg gikk for dette.

Neverwhere er en bok som passer for de aller fleste. Den er bra skrevet, og trass den litt trege starten jeg fikk ser jeg ikke på dette som noe negativt. Det var nok heller jeg som hadde hypet den opp i hodet mitt og forventet fyrverkeri fra første side. Det er det ikke, men det er ikke langt unna.

Man blir tatt med inn i en underverden som er så veldig anderledes, på samme side som den fult og helt kunne eksistert i vår verden. Her er fantastiske skapninger og mennesker, men også hverdagshelter som Richard Mayhew.

stjerner_4


neil_gaiman

Neil Richard Gaiman ble født 10 november 1960, i Portchester i Hampshire i England. Han er kjent som forfatter av flere verker innen science fiction og fantastisk litteratur, inkludert mange tegneserier. Noen av hans mest kjente verker inkluderer The Sandman (graphic novel), Good Omens (med Terry Pratchett), Stardust og American Gods. Han har også skrevet episoder for kjente TV serier, som Babylon 5 og Doctor Who.

 

ISBN: 9780755322800
Forlag: Headline Publishing Group (min utgave)
Utgitt: 1996 (min utgave utgitt i 2013)
Format: Paperback
Kilde: Bokhyllen

4 thoughts on “Neverwhere av Neil Gaiman

  1. Kjekt at du endelig har lest den! Er veldig enig med deg i at Mr. Croup og Mr. Vandemar er de som gjør hele boken. Det er ikke Gaiman-boka jeg har likt best (den når ikke opp til American Gods etter min mening) men absolutt ikke dårlig.

  2. Må få tak i BBS sitt radioteater av boken som kom ut i 2013. Anthony Head er Croup! James McAvoy er Richard, og Benedict Cumberbatch er Islington. Vil høre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.