En Smakebit på Søndag: Assassin’s Apprentice

Flukten fra virkeligheten publiserer hver søndag en smakebit fra boken hun leser, og inviterer andre bloggere til å bli med. Skriv et innlegg om din smakebit, og link innlegget ditt til Maris innlegg.

assassinappUkens smakebit kommer fra Assassin’s Apprentice av Robin Hobb. Det er første bok i Farseer triologien, hvor vi følger liver til den kongelige bastarden Fitz.

Jeg leste denne boken for første gang for mange mange år siden, og elsket den høyt. Farseer triologien, og oppfølgeren Tawny Man triologien, er noen av mine favoritter innen episk fantasy. Jeg har to til av seriene til Robin Hobb, satt i samme univers, sittende i lesehyllen (Liveship Traders og Rain Wild Chronicles). Men jeg tror rett og slett jeg kommer til å lese denne her en gang til før jeg starter med dem altså! Og så er det jo kommet enda en triologi om Fitz og Fool, som jeg fant ut av bare for noen dager siden, så da blir nok den lest først også.

Jeg burde kanskje bare satt meg ned og laget en leseliste over hvilke bøker jeg skal lese først av de jeg har, og kanskje bare tatt med alle jeg har i hyllen ulest. Men er litt redd for å se hvor lang den listen egentlig hadde blitt.

‘I’d rather I was a stray pup,’ I made bold to say. And then all my fears broke my voice as I added, ‘You wouldn’t let them do this to a stray pup, changing everything all at once. When they gave the bloodhound puppy to Lord Grimsby, you sent your old shirt with it, so it would have something that smelled of home until it settle in.’
‘Well,’ he said, ‘I didn’t … come here, fitz. Come here, boy.’
And puppy-like, I went to him, the only master I had, and he thumped me lightly on the back and rumbled up my hair, very much as if I had been a hound.

Serien har noen av mine absolutt favorittkarakterer innen fantasy, som Fitz og hans Fool. Robb skriver gripende fortellinger på en særdeles god måte, og jeg husker at når jeg leste bøkene for første gang var det vanskelig for meg å legge dem fra meg.

Had they been dogs they would have sniffed me over and then drawn back. But humans have no such inbred courtesies.

Jeg vil absolutt anbefalle at alle som liker fantasy leser disse. Og ja, da mener jeg alle seks + bøkene. Det er lett å bli dradd inn i verdenen Robin Hobb skaper, og jeg ser absolutt ingen grunn til å stritte imot.

When considering a man’s motives, remember you must not measure his wheat with your bushel. He may not be using the same standard at all.