The First Fifteen Lives of Harry August av Claire North

harryaugustThe First Fifteen Lives of Harry August kom ut i 2014, og er skrevet av Claire North. Dette er er pseudonym for den bristiske forfatteren Catherine Webb, som også skriver under navnet Kate Griffin. Anmeldelsen vil nok inne holde noen flere spoilere enn smakebiten jeg gav dere for noen uker siden, men jeg skal prøve å ikke si for mye.

Boken handler om Harry August, som hver gang han dør, gjenfødes i sin gamle kropp. Han er et spedbarn igjen, men beholder minnene fra sine tidligere liv, og rundt seks-syvårsalderen har de fleste minnene fra hans tidligere liv kommet tilbake. Slik er det hver gang han dør, uten endring. Men når hans ellevte liv går mot slutten, finner en liten jente ham på dødsleiet, og forteller ham noe som forandrer alt.

‘The world is ending, as it always must. But the end of the world is getting faster.”

Bokens handling hopper mellom livene til Harry, hvor han ikke bare forteller om den lille jenten og hva som må til for å hindre at jorden går under før den skal, men også om mye av det han har opplevd i sine mange liv. Det er skrevet i førsteperson, som kjent ikke er en personlig favoritt, men dette fungerte utmerket bra. Det kan ha noe med at jeg hørt denne på lydbok, noe jeg må si er perfekt for akkurat førsteperson. Spesielt siden han som leser lydboken, Peter Kenny, gjør en skikkelig god jobb. Her er noen dialekter og tilgjøring av stemmen på dialogen til andre personer, men det funker faktisk!

Claire North har klart å sjonglere Harrys femten forskjellige liv godt, og jeg fant ikke noen steder hvor ting hadde gått i surr, ihvertfall ikke for henne. For meg var det imidlertid litt kaotisk til tider når jeg prøvde å holde styr på hvilket liv det var Harry reiste rundt i Asia, og når han tilbrakte mye til i Midtøsten. Det kan forøvrig ha vært samme liv.

Plottet er ikke hundre prosent orginalt, dette med å leve samme liv flere ganger, men det er ikke noe jeg velger å henge meg opp i. North gir oss en orginal vri på det hele, og det holder for meg. Boken gir oss et innblikk i verdenshistorien, og forteller at enkelte hendelser skal man ikke prøve å endre på. For Harry er ikke den eneste som lever samme liv om og om igjen. Man finner mennesker som ham gjennom nesten hele verdenshistorien, og spørsmål og informasjon videreføres fra en generasjon til en annen gjennom blant annet steintavler og andre gjenstander som kan overleve gjennom årene. Cronus klubben er deres tilholdssted, og avdelinger finnes i mange storbyer rundt omkring i verden.

Til tider blir jeg lei av å høre på ting som har skjedd i Harrys liv. Ikke fordi det ikke er spennende, men fordi han ofte forteller om dem midt i annen, mer spennende handling. Det er gjerne med god grunn av man tar disse avstikkene, for de forteller gjerne hvorfor Harry reagerer på ting som han gjør. Så jeg ser nødvendigheten at de er der, men det betyr ikke at jeg kunne ønske det var noen færre av dem.

Hovedandlinger ligger i hvordan verdens ende er fremskyndet, og hvem som står bak. Det legges også vekt på at enkelte historiske øyeblikk ikke må, eller kan, endres på. Et mantra Cronus-klubben følger. Man skal heller ikke utnytte ens situasjon, eller fremskynde teknologiske fremskritt. Men det har side fordeles å vite hvilke fotballlag som vinner de forskjellige seriene da, eller hvilke hester som kommer først i de store løpene. Slik kan man sørge for at man aldri mangler penger.

Are you God, Dr August? Are you the only living creature that matters? Do you think, because you remember it, that your pain is bigger and more important? Do you think, because you experience it, that your life is the only life that gets counted?

Boken var min første lydbok på mange år, og jeg valgte en god begynnelse. Versjonen jeg hørte er fra Audible, hvor du får en gratismåned hvor du kan høre en bok. Kjekt at man kan prøve en tjeneste før man må binde seg.

The First Fifteen Lives of Harry August er en god science fiction roman som handler om tidsreiser. Den er underholdene og gøy, og krever også litt av sin leser. Man må holde tungen rett i munnen for å følge Harry på hans reiser. Fortellerstemmen i lydboken gjør en skikkelig god jobb, og ettersom boken er skrevet i førsteperson fungerer det så veldig mye bedre enn vanlig. Ihvertfall for meg, som ikke er noen fan av førsteperson. Denne fungerte veldig godt som lydbok for meg, men jeg vil tro den er like god om du leser den på vanlig måte også.

stjerner_4


claire_northClaire North er pseudonymet til Carnegie-nominerte Catherine Webb, som også skriver fantasy under navnet Kate Griffin.

For øyeblikket jobber Catherine som lysdesigner for teater. Hun er fan av store urbane byer, Thai-mat og grafitti-spotting. Hun bor i London.

 

 

ISBN:  9780316399623
Forlag:  Redhook
Utgitt:  2014
Format: Lydbok
Kilde: Audible

One thought on “The First Fifteen Lives of Harry August av Claire North

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.