En smakebit på søndag – Guards! Guards!

Flukten fra virkeligheten publiserer hver søndag en smakebit fra boken hun leser, og inviterer andre bloggere til å bli med. Skriv et innlegg om din smakebit, og link innlegget ditt til Maris innlegg. 

guardsguardsDagens smakebit komemr fra Guards! Guards! av Terry Pratchett. Det er åttende bok i hans Discworld serie, men den første i Watch-serien. Dette er også første boken jeg leser av Pratchett.

Fra Goodreads: Here there be dragons . . . and the denizens of Ankh-Morpork wish one huge firebreather would return from whence it came. Long believed extinct, a superb specimen of draco nobilis («noble dragon» for those who don’t understand italics) has appeared in Discworld’s greatest city. Not only does this unwelcome visitor have a nasty habit of charbroiling everything in its path, in rather short order it is crowned King (it is a noble dragon, after all . . .).

Meanwhile, back at Unseen University, an ancient and long-forgotten volume–The Summoning of Dragons–is missing from the Library’s shelves. To the rescue come Captain Vimes, Constable Carrot, and the rest of the Night Watch who, along with other brave citizens, risk everything, including a good roasting, to dethrone the flying monarch and restore order to Ankh-Morpork (before it’s burned to a crisp).

Humoren i hans bøker er ett av agrumentene som alltid har gått igjen når folk han anbefalt bøkene hans. I tillegg til at hans enorme Discworld serie inneholder mange forskjellige mindre serier, satt i forskjellige deler av hans verden. Så man må ikke lese bøkene i rekkefølge, og kan lese kun en av disse seriene om man ønsker.

Jeg valgte å begynne med første bok i det som kalles Watch-serien (eller City Watch), som er den åttende boken utgikk i Discworld-serien. Jeg hadde ingen anelse hva jeg gikk til, men det tok ikke lang tid før latteren kom. For humor, det har han. Jeg holder på med denne på min Kindle, og er kommet vel 20% inn i boken, og jeg viste med en gang at dette måtte bli ukens smakebit.

They may be called the Palace Guard, the City Guard, or the Patrol. Whatever the name, their purpose in any work of heroic fantasy is identical: it is, round about Chapter Three (or ten minutes into the film) to rush into the room, attack the hero one at a time, and be slaughtered. No one ever asks them if they want to.
This book is dedicated to those fine men.

Første smakebit kommer fra begynnelsen av boken, mens nummer to er litt ut i den. Jeg håper de viser litt av den fantastiske hunoren han skriver med. Om du er som meg og ikke har fått summet deg til å begynne på Discworld enda, så er Guards! Guards! et godt sted å begynne.

“A book has been taken. A book has been taken? You summoned the Watch,» Carrot drew himself up proudly, «because someone’s taken a book? You think that’s worse than murder?»
The Librarian gave him the kind of look other people would reserve for people who said things like «What’s so bad about genocide?”