En smakebit på søndag – Guards! Guards!

Flukten fra virkeligheten publiserer hver søndag en smakebit fra boken hun leser, og inviterer andre bloggere til å bli med. Skriv et innlegg om din smakebit, og link innlegget ditt til Maris innlegg. 

guardsguardsDagens smakebit komemr fra Guards! Guards! av Terry Pratchett. Det er åttende bok i hans Discworld serie, men den første i Watch-serien. Dette er også første boken jeg leser av Pratchett.

Fra Goodreads: Here there be dragons . . . and the denizens of Ankh-Morpork wish one huge firebreather would return from whence it came. Long believed extinct, a superb specimen of draco nobilis («noble dragon» for those who don’t understand italics) has appeared in Discworld’s greatest city. Not only does this unwelcome visitor have a nasty habit of charbroiling everything in its path, in rather short order it is crowned King (it is a noble dragon, after all . . .).

Meanwhile, back at Unseen University, an ancient and long-forgotten volume–The Summoning of Dragons–is missing from the Library’s shelves. To the rescue come Captain Vimes, Constable Carrot, and the rest of the Night Watch who, along with other brave citizens, risk everything, including a good roasting, to dethrone the flying monarch and restore order to Ankh-Morpork (before it’s burned to a crisp).

Humoren i hans bøker er ett av agrumentene som alltid har gått igjen når folk han anbefalt bøkene hans. I tillegg til at hans enorme Discworld serie inneholder mange forskjellige mindre serier, satt i forskjellige deler av hans verden. Så man må ikke lese bøkene i rekkefølge, og kan lese kun en av disse seriene om man ønsker.

Jeg valgte å begynne med første bok i det som kalles Watch-serien (eller City Watch), som er den åttende boken utgikk i Discworld-serien. Jeg hadde ingen anelse hva jeg gikk til, men det tok ikke lang tid før latteren kom. For humor, det har han. Jeg holder på med denne på min Kindle, og er kommet vel 20% inn i boken, og jeg viste med en gang at dette måtte bli ukens smakebit.

They may be called the Palace Guard, the City Guard, or the Patrol. Whatever the name, their purpose in any work of heroic fantasy is identical: it is, round about Chapter Three (or ten minutes into the film) to rush into the room, attack the hero one at a time, and be slaughtered. No one ever asks them if they want to.
This book is dedicated to those fine men.

Første smakebit kommer fra begynnelsen av boken, mens nummer to er litt ut i den. Jeg håper de viser litt av den fantastiske hunoren han skriver med. Om du er som meg og ikke har fått summet deg til å begynne på Discworld enda, så er Guards! Guards! et godt sted å begynne.

“A book has been taken. A book has been taken? You summoned the Watch,» Carrot drew himself up proudly, «because someone’s taken a book? You think that’s worse than murder?»
The Librarian gave him the kind of look other people would reserve for people who said things like «What’s so bad about genocide?”

 

 

37 thoughts on “En smakebit på søndag – Guards! Guards!

 1. Hans böcker har en underbar humor. Jag väntar nu på att min andra Pratchett ska komma från bokhandeln 🙂 och ser verkligen fram emot den!
  Tack för smakbiten!

 2. Har fortfarande inte kommit mig för att läsa något av Terry Pratchett, blir nyfiken på att läsa. Tack för smakebiten! 🙂

  1. Det har tatt meg mange år å lese noe han har skrevet, dette er den første boken. Er veldig god på langt, så et godt sted å begynne.

 3. Har läst ett par Pratchett, men även om jag gillar humorn saknar jag att känna med personerna i boken – de griper inte tag i mig. Hoppas att de går hem bättre hos dig 🙂

  1. Jeg har ikke kommet så altfor langt enda, men så langt kan jeg se hva du mener. Får se hvordan det blir videre.

 4. Hahaha! Åh, jeg vil lese hele Discworld-serien! Har bare lest noen få av Pratchetts bøker, og bare på norsk, så jeg må få ut fingeren og lese ham på originalspråket.

  1. Jeg kommer nok til å lese hele serien til slutt, men nok ikke i rekkefølge fra 1 til 40. Blir nok mer etter serie.

 5. Pratchetts bøker er unike – han kunne det med å skrive underholdende bøker 🙂
  Fine fyren som døde alt for tidlig

  Håper du koser deg og kommer til å lese flere fantastiske bøker fra Discworld

  1. Jeg koser meg veldig med denne så langt, og kommer nok garantert til å lese mer fra Discworld!

 6. Å, Guards! Guards! er en av favorittene mine. (Men du vet jo meg – er det drager med er jeg stort sett fornøyd). Selv er jeg veldig kronologisk anlagt og startet helt fra begynnelsen, men det er nå meg, da.

  1. Jeg fant ut jeg ville lese etter serie, og denne ble anbefalt all over the place. Pluss vi leser den i Gandalf, men var jo jeg som foreslo da. Og tenkte du likte den ja, siden den har drager :p

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.