Aerith av Anniken Haga

Jeg fikk en forespørsel fra forfatteren om jeg ville lese denne boken, og siden jeg er stor fan av at det skrives og utgis mer norsk fantasy, så takket jeg selvsagt ja. Aerith er første bok i serien Elementdragene.

elementdrageneForlaget om boken
I mattetimene drømmer Saga seg bort. hun reiser til planeten Caeli. Et sted med drager og magikere og guder, helt ulik hennes virkelige verden. Men en drøm er en drøm, og ingenting mer…

Så da Saga våkner omringet av røvere i en støvete kløft etter å ha besvimt på vei hjem fra skolen, tror hun først at det er faren som prøver å lære henne en lekse.  Først når hun blir solgt som slave og trues med å bli brent som heks, skjønner hun at hun er i alvorlig trøbbel.

Saga snakker kanskje ikke språket, men hun kjenner den nye verden som omgir henne.  Det er, tross alt, hun som har skrevet den. Og det var ikke slik historien skulle ende… 

Aerith er en barnebok som jeg vil si passer veldig god for aldersgruppen 9-13, men som helt fint kan leses av oss som er en smule eldre enn som så. Da jeg ikke hadde kjenskap til verken forfatter eller forlag var jeg noe avventende når jeg begynte å lese. Jeg må også innrømme at coveret ikke helt falt i smak.

De første 40-60 sidene var dessverre noe tunge for meg å komme gjennom. De er skrevet for en yngre aldersgruppe, men jeg synes likevel noen av beskrivelsene ikke holder mål, og boken bærer preg av at den kunne trengt enda en gjenomgang før utgivelse. Men, så begynte historien å ta seg opp. Det ble mer fart i handlingen, og beskrivelsene som mange gjerne mener de ha med i en fantasy bok falt litt bort, og historien fikk lov til å stå på egne ben. Noe den klarte fint!

De var ute av kløften. Fjellet som tronet over dem var høyt og rett, som om noen hadde slipt det ned med sandpapir, og det strakte seg mot nord og sør i svake, nesten umerkelige buer før det forsvant over horisontene. Så langt øyet kunne se var det en åpen slette med høyt gress eller jorder. Ved foten av det nordlige fjellet lå en teltleir. Det var dit de skulle.

Ja da, noen av beskrivelsene er stereotypiske, og bærer preg av lite erfaring med sjangeren, men det er ikke noe jeg vil tro en ung leser ville hengt seg opp i på samme måten som jeg gjør. Og så må det sies, mye av det jeg har å utsette noe på er ting som faller på forlaget, og ikke forfatteren. Tenker da spesielt på språkvasken, som ikke er gjort grundig nok.

Jeg synes Anniken Haga har skapt en fin verden som bakteppe for sin historie, og når hun bare slutter å prøve å beskrive denne i litt for mange detaljer, men heller lar handlingen drive karakterene fremover, så var boken vanskelig å legge fra seg. Sånt liker vi!

Siste 50-60 sidene får en til å glemme at den haltet litt i begynnelsen, og jeg merket at jeg mislikte sterkt at slutten kom nærmere og nærmere. Jeg har ikke verdens beste tålmodighet, og når siste side var lest innså jeg at det nok dessverre blir en del ventetid før jeg kan lese fortsettelsen. For trass at det var litt jeg hang meg opp i, så er dette en spennende fortelling jeg gjerne vil vite hvordan ender. Også er der drager da, og hvem liker ikke drager?!

Aerith er nok en bok som passer bedre for aldergruppen den er skrevet for enn oss litt eldre, men til gjengjeld er det en skikkelig god bok for alderstrinnet. Den har spennende handling og kule karakterer, og ikke minst, den har drager! Anbefales gjerne til de med barn i alderen 9-13, både gutter og jenter, som liker spenning og et godt eventyr!

stjerner_3

Andre bokblogger om boken: S. Rolfsønn.


SAMSUNG CSC

Anniken Haga har fortalt historier siden fra før hun kunne skrive, og skrevet dem så lenge hun kan huske. Ikke alle var like vellykket. I 2012 bestemte hun seg for at skrivingen skulle bli noe mer enn bare en hobby, og i 2014 debuterte hun med sin første bok, kriminalromanen Et mørkt sinn. (Tekst/bilde: Goodreads)

 

ISBN: 9788283300284
Forlag: Liv
Utgitt: 2015
Format: Hardcover
Kilde: Leseeksemplar

 

6 thoughts on “Aerith av Anniken Haga

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.