Bokåret 2015

For ett år dette har vært! Etter å ha klart lesemålet mitt i 2014, satte jeg listen enda litt høyere for 2015, og satte meg som mål å lese minst 30 bøker i løpet av året. Jeg hadde i tillegg noen litt mer komplisetr lesemål, som et visst antall norske bøker, i tillegg til forskjellige sjangre. Men mer om det senere.

Målet om å lese minst 30 bøker ble gruset med flere måneder igjen i året, og jeg endre til slutt på hele 47 bøker lest i 2015! Dette er en monsterliste, og jeg var faktisk usikker på om jeg skulle poste hele eller ikke. Men dette er offisielt en skrytepost, så da tar jeg med hele gjengen!

Jeg har i 2015 blitt mye flinkere til å skrive anmeldelser, og har fått med noe nesten alle sammen. De fleste av de du finner her uten anmeldelse er bøker jeg leste i sammenheng med jobben min i Mangschou forlag (hvor jeg jobbet med salg frem til mai), hvor jeg bevisst ikke anmeldte bøkene, eller snakket om dem noe særlig. Om noen lurer på hva jeg synes om disse bøkene, som privatperson, er det bare til å spørre, for jeg har ikke noe imot å snakke om dem, men ville på det tidspunktet ha klart skille mellom meg som privat bokblogger og meg som selger for et forlag.

Jeg begynte året meg ganske klare mål på hvilke sjangre jeg ville lese mer i. Som bokblogger synes jeg at det var viktig å utvide horisonten min litt, og lese bøker som falt utenfor min egne komfortsoner. Det har jeg begynt med, men ønsker å fortsette med dette i løpet av det neste året. Sjangermessig synes jeg at jeg har vært relativt divers i 2015.

Jeg har lest bøker innenfor følgende sjangre i 2015:

 • Fantasyodinsbarn
  • Episk fantasy (10)
  • Urban fantasy (10)
 • Science fiction
  • Dystopi (3)
  • Steampunk (2)
  • Annen (6)
 • Krim (4)
 • Realistisk/hverdagsroman (2)
 • Young Adult/Ungdomsbøker (2)
 • Teen/Barnebøker (3)
 • Graphic novel (5)

Noen av sjangrene faller innenfor brede hovedbegreper, som den norske bruken av roman, som jeg selv bruker om de mer realistiske bøkene jeg har lest, hverdagsromanene. For meg er dette de bøkene som ikke faller inn under en annen hovedfane, som krim eller fantasy. De rene ungdomsbøkene jeg har lest (som ikke var urban fantasy) kunne også vært lagt under roman, som Slipp Hold, men ettersom de er markedsført som ungdomsbøker la jeg dem der.

Når der kommer til steampunk kan man ofte finne overnaturlige elementer i dem, som gjør at mange kanskje vil ha dem under fantasy hovedfanen, men her følger jeg den generelle klassifiseringen av steampunk, som legger det som en undersjanger av science fiction. For bøker som Ben Aaranovitchs Peter Grant serie har jeg lagt dem som urban fantasy, selv om de like gjerne kunne lagt som krim.

Jeg analyserer kanskje sjangrene noe mer enn hva andre ville gjort, men for meg er det gøy å se mangfoldet av hva jeg har lest i år. Jeg har også variert hvordan jeg leser. Her er både pocket og hardcover, i tillegg til Kindle-bøker. I 2015 har jeg også begynt å høre på lydbøker, noe jeg liker gotdt og kommer til å fortsette med i 2016. De aller fleste av bøkene jeg har lest har jeg kjøpt selv, men jeg har også tatt i bruk biblioteket, og noen av bøkene er leseeksemplarer jeg har fått fra forlagene.

Favorittboken i 2015
memory_of_lightDenne er ganske enkel. A Memory of Light var uten tvil den beste boken jeg leste i 2015. Det er siste bok i Wheel of Time serien, som er en av mine favorittserier, så det var kanskje ikke uventet at jeg kom til å elske den. At det skulle bli årets beste bok for meg var litt forventet, men den fikk god konkurranse fra en annen Brandon Sanderson bok, The Final Empire, i tillegg til Pierce Browns Red Rising. Du kan finne hele anmeldelsen min av A Memory of Light her.

Største skuffelsen i 2015
Det var ett par bøker jeg leste som jeg kunne ønske var litt bedre, men den størte skuffelsen var nok Camilla Läckbergs Løvetemmeren. Jeg hadde hørt så mye bra om både henne og boken, at forventningene nok var litt høyere enn de burde vært. For denne boken skuffet, og er klart den dårligste krimromanen jeg har lest i år. Den beste i sjangeren er nok Bjørn Bottolvs Før snøen legger seg, som var en bok som overrasket meg med hvor bra den faktisk var, med tanke på at jeg ikke kan huske å ha sett noe særlig om den i høst.

Leseplaner i 2016
I fjor hadde jeg en liste over fem bøker jeg hadde planer om å lese i løpet av 2015, og jeg kan med glede si at hele tre av fem faktisk ble lest! Det er ikke så gale det, men tanke på at jeg som oftest pleier å være ganske dårlig på å lese de bøkene jeg sier jeg skal lese i disse årsoppgjørene. I 2016 har jeg planer om å lese disse fem bøkene. Kanskje jeg klarer det denne gangen.

 • The Well of Ascension (Mistborn #2) av Brandon Sanderson
 • The Hero of Ages (Mistborn #3) av Brandon Sanderson
 • A Darker Shade of Magic av V.E Schwab
 • The Dragon Keeper (Rain Wild Chronicles #1) av Robin Hobb
 • Firefight (Reckoners #2) av Brandon Sanderson

Så får vi se om ett år da, om jeg klarte å lese alle disse fem i løpet av 2016!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.