Slutten av Mats Strandberg

Hva ville du gjort om det var fire uker til en komét traff jorden? Du er sytten år gammel. Det er sommer og verden er akkurat som før. Men du vet hva som kommer til å skje. Om en måned er vi alle borte. Hvordan føles det å vite eksakt hvilket klokkeslett du skal dø på? Hva vil du gjøre den siste tiden? Og hvem vil du gjøre det sammen med?

«Slutten» er fortellingen om Lucinda og Simon – to ensomme unge mennesker som lever på lånt tid. En tragisk hendelse binder dem sammen, og jakten på svar vokser til en felles besettelse. Men vil de rekke det før himmelen blir hvit og alt er slutt?

Slutten er en bok jeg har sett poppe opp på smakebiter hos bokbloggerne nå den siste tiden, og med tanke på situasjonen verden er inne i for øyeblikket kan man vel anse den som noe aktuell. Selv om det ikke er en pandemi som skal utslette jorden det er snakk om i boken da. For her er det en komet som kommer, og vil utslette alt liv på jorden.

Dette kunne vært premissene for en skikkelig actionthriller av en bok, hvor menneskeheten jobber på spreng og reddes i siste øyeblikk av en helt som mest sannsylig ofrer livet sitt i prosessen. Slik man gjerne ser på film. Men det er det altså ikke, og godt er det.

Simon bor hjemme med sine to mødre og en hund. Med rett over fire uker til kometen kommer, fester han med vennene, og vil helst ikke være hjemme, hvor alle samtaler plutselig må ha en betydning. Være meningsfulle. Men så blir en av hans nærmeste drept, og alle tror han er skyldig. Med fire uker igjen å leve setter han igang sine egne undersøkelser, slik at han kan finne ut hvem som egentlig er den skyldige. Ikke fordi han tror personen vil bli arrestert; hva er vitsen med det når alle på jorden allerede er dødsdømte? Nei Simon bare trenger å vite hva som skjedde, før han selv dør.

Lucinda fikk blodkreft for ett år siden. Hun var den som skulle dø, den vennene trakk seg unna fordi de ikke visste hva de skulle si. Hun som lot dem, fordi hun ikke ønsket all oppmerksomheten, alle blikkene. Nå er hun her enda, og ønsker å leve lenge nok til å dø sammen med alle andre, dø med familien, slik at de ikke må kjenne på det å miste henne.

Midt i det hele finner Lucinda og Simon hverandre, og sammen forsøker de å finne svar på hva som egentlig skjedde med personen som betydde så mye for dem begge.

Historien utfolder seg i førsteperson, med Simon som tradisjonell fortellerstemme, mens Lucinda forteller sin side via systemet TellUs, hvor vanlige mennesker kan skrive om hva de måtte ønske, som så formidles ut i verdensrommet. En dagbok for eventuelt liv i verdensrommet, en beretning om hvordan menneskene levde. Hvem var vi, hvordan levde vi, og hva ønsker vi å bli husket for.

Dette er en bok om det å leve sine siste fire uker, om jakten på en morder, og mennesker som finner hverande på værst tenkelige tidspunkt. Den er ikke actionfylt, men den er allikevel spennende. For vil Simon og Lucinda finne svarene de er ute etter før menneskehetens ende?

Til tider minner boken meg om en kanadisk film fra 1998, Last Night, som handler om menneskenes siste natt før verdens undergang ved midnatt. Begge handler om hvordan forskjellige mennesker takler å vite nøyaktig når det hele tar slutt, og selv om de har sine likhetstrekk, så er de allikevel veldig forskjellige når det kommer til stykket.

Slutten kunne vært så mangt, actionthriller eller bare en lavmelt fortelling og hvordan en gruppe ungdommer takler de siste fire ukene av sitt liv. Vi får på en måte sistnevnte, men i bunn ligger jakten på svar med den ultimate deadlinen hengende over dem. Det gjør Slutten til en interessant og til dels spennende roman.

ISBN: 9788248924388
Forlag: Kagge
Utgitt: 2019
Format : Digital
Kilde: eBokBib

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.