En smakebit på søndag – Etiquette & Espionage

Jeg begynner i ny jobb i morgen, så dagen i dag vil bli brukt til å stresse med hvilken buss jeg bør ta til jobb min første dag. Vil jeg være en halvtime for tidlig, og henge utenfor som en raring, eller vil jeg ta den som går femten minutter senere, hvor jeg plutselig kan havne mellom busser når jeg bytter og ender opp med å komme seint (skrekk og gru)!!

Noe tid vil muligens også bli brukt til å enten se på Stargate SG-1 (fikk alle ti sesongene + filmene på DVD her i uken), skrive ferdig «Memories» (på siste kapittel nå, det er bare himla mye som skal skje og jeg stresser litt med det), eller lese litt. Hvis jeg har tid i all buss-stressingen.

etiquetteandespionageUansett, jeg vil begynne dagen med en smakebit. Denne uken er den fra boken jeg har som lydbok for tiden, Etiquette & Espionage av Gail Carriger. Dette er en steampunk ungdomsbok, og som lydbok er den helt fantastisk!

Kort om boken, fra Goodreads: Fourteen-year-old Sophronia is a great trial to her poor mother. Sophronia is more interested in dismantling clocks and climbing trees than proper manners–and the family can only hope that company never sees her atrocious curtsy. Mrs. Temminnick is desperate for her daughter to become a proper lady. So she enrolls Sophronia in Mademoiselle Geraldine’s Finishing Academy for Young Ladies of Quality.

But Sophronia soon realizes the school is not quite what her mother might have hoped. At Mademoiselle Geraldine’s, young ladies learn to finish…everything. Certainly, they learn the fine arts of dance, dress, and etiquette, but they also learn to deal out death, diversion, and espionage–in the politest possible ways, of course. Sophronia and her friends are in for a rousing first year’s education.

Dette er en veldig britisk bok i språket, noe som kommer enda bedre frem som lydbok!

The boy gestured with his chin at Dimity. “She was shot.” He sounded remarkably unconcerned for a brother with any degree of affection for his sibling.“Good lord!” Sophronia climbed in to see to her new friend’s health. The bullet had grazed Dimity’s shoulder. It had ripped her dress and left a partly burned gash behind, but didn’t look all that bad. Sophronia checked to make certain Dimity had no other injuries. Then she sat back on her heels.“Is that all? I’ve had worse scrapes from drinking tea. Why has she come over all crumpled?”Pillover rolled his eyes. “Faints at the sight of blood, our Dimity. Always has. Weak nerves ,father says. It doesn’t even have to be her blood.”

Steampunk er forøvrig en undersjanger av science fiction, ofte satt i Victoria-tidens England, men med mer avanserte gadgeter, som dampdrevne roboter, vogner, og våpen.

She had to give her teachers credit: they were right to insist all pupils carry scissors, handkerchiefs, perfume and hair ribbons at all times. At some point she’d learn why they also required a red lace doily and a lemon.

Her er mange godbiter jeg har lyst til å dele med dere som smakebiter, men det får bli med en til.

“How often have I warned you against fraternizing with technology?” Sophronia wondered if that was a rhetorical question and began counting up the number of times just in case it wasn’t.

Vil du lese flere smakebiter, ta en tur til Maris blogg. God søndag!