Steelheart av Brandon Sanderson

steelheartSteelheart er første bok i en ny serie signert Brandon Sanderson, The Reckoners. Vi befinner oss i en post-apokalyptisk fremtid, ti år etter the Calamity dukket opp på himmelen. Da det skjedde begynte vanlige mennesker plutselig å utvikle superkrefter. Vi kaller dem Episke. Men livet er ikke en tegneserie, hvor superheltene bruker kreftene sine for å hjelpe menneskeheten. Dette er virkeligheten. Alle Episke, uten unntak, blir onde.

Forlaget om boken
Ten years ago, Calamity came. It was a burst in the sky that gave ordinary men and women extraordinary powers. The awed public started calling them Epics. But Epics are no friend of man. With incredible gifts came the desire to rule. And to rule man you must crush his wills.
Nobody fights the Epics…nobody but the Reckoners. A shadowy group of ordinary humans, they spend their lives studying Epics, finding their weaknesses, and then assassinating them.
And David wants in. He wants Steelheart – the Epic who is said to be invincible. The Epic who killed David’s father. For years, like the Reckoners, David’s been studying, and planning – and he has something they need. Not an object, but an experience.
He’s seen Steelheart bleed. And he wants revenge.

Jeg kjenner Sanderson best som en glitrende fantasy-forfatter,så da måtte jeg selvfølgelig også lese denne boken. Jeg ble også veldig tiltrukket av omslaget, som er i en av mine favoritt-stiler. Det var også noe med baksideteksten som tiltrakk meg. Tanken at ikke alle med superkrefter er gode, det at det å ha superkrefter kan gjøre deg ond? Eller er det bare onde som kan få superkrefter til å begynne med?

Disse spørsmålene stiller også protagonisten David seg. De siste ti årene har denne attenåringen planlagt sin hevn. Han har overlvd alene i en by som er avstengt fra resten av verden, og drives av Steelheart, en Episk som er usårbar. Så langt har ingen kunne skade eller drepe ham. Men David har en hemmelighet. Han har sett Steelheart bli skadet, han har sett ham blø. I en bank for ti år siden, samme dag som Steelheart kom til Chicago, nå Newcago, og tok over makten. Samme dag Steelheart drepte faren hans.

Når vi møter David er han atten år, og på jakt etter The Reckoners. En motstandsgruppe som sloss mot Episke, guerilla-stil. Han har studert dem, og vet hvordan de opererer, og han har funnet ut hvilke Episke som er deres neste mål. For Steelheart driver ikke byen alene, han får hjelp av andre Episke, som Firefight, Nightwielder og Conflux.

Steelheart er en bok full av action, men som også får en til å tenke. For la oss se litt nærmere på the Reckoners. De arbeider som en motstandsgruppe, mennesker som sloss mot Episke i skyggene. De er værken store eller sterke nok til å ta dem i åpen kamp, så de reiser fra by til by, dreper svakere Episke og drar videre. De blir ikke lenge, de driver ikke med propaganda eller åpne trusler. De kommer, dreper og er vekk før man i det hele tatt registrerte dem.

Men så møter de David, som han en plan for å drepe Steelhert. Han vet ikke hvordan, men han vet at det går an. For alle Episke har en svakhet, noe som gjør at en kan drepe dem. Som Nightwielder, som normalt er en formløs skygge som holder Newcago i evig natt, Nightwielder får fast skikkelse, blir corporeal, i sollys. David har sett Steelheart blø, han vet at av en eller annen grunn er Steelhearts svakhet knyttet opp mot hendelsene i banken den dagen faren hans ble drept av Steelheart. Og David har brukt ti år på å identifisere svakhetene til så mange av Steelhearts undersotter som mulig. Han har all den informasjonen de trenger til å virkelig gjøre noe som folk legger merke til. De kan bevise at Episke kan drepes, selv de med mest makt og styrke, de som virker udødelige. Også de kan dø!

Men hva må til for å klare det? Hvor mange liv må ofres? Hvor mange usykdige liv kan man godta går tapt? Og er det vært å risikere sine egne liv, på å drepe en Episk de ikke vet om de vil finne svakheten til?

Noe av det jeg likte best i boken er at man stiller spørsmål om man egentlig bør gjøre det man skal til å gjøre. Bør man egentlig drepe Steelheart? Er det virkelig verdt alle deres liv? Liv som kan brukes til å bekjempe andre, mindre viktige Episke. Er hva som kan skje hvis de lyttes verdt alt de må gjøre for å komme så langt?

Men selv om man stiller disse spørsmålene, så er boken på ingen måte filosofisk. Det er en godt skrevet science fiction bok uten romskip og skinnende helter, med beina godt planetet i virkeligheten. Karakterene er godt utarbeidet, og selv om man gjerne skulle likt å vite mer fortelles det hele realistisk nok fra synspunktet til en atteåring uten verdenserfaring.

“I have a smoke grenade in my room,» I said.
«What?» Megan asked. «How?»
«I grew up working at a munitions plant,» I said. «We mostly made rifles and handguns, but we worked with other factories. I got to pick up the occasional goody from the QC reject pile.»
«A smoke grenade is a goody?» Cody asked.
I frowned. What did he mean? Of course it was. Who wouldn’t want a smoke grenade when offered one?

Sanderson skriver også med humor, uten at boken er ment som kommedie. Det er mer hvordan han forklarer karakterenes syn på verden, en veren som er så veldig forskjellig fra vår egen.

Jeg er en stor fan av Brandon Sanderson, og har likt alt jeg har lest av ham så langt, så da hadde jeg litt ekstra høye forventninger til denne boken. Jeg kan med hånden på hjertet si at den leverte! Boken er første i en serie, og jeg gleder meg allerede til jeg kan få lest oppfølgeren, Firefight, som kom ut i begynnelsen av året.

stjerner_4


brandon_sandersonBrandon Sanderson ble født i Lincoln, Nebraska, i 1975. Som barn likte han å lese, men leselysten forsvant da han ikke synes bøkene han fikk var særlig gode. Dette endret seg da han leste Dragonsbane av Barbara Hambly.

Han skrev på sin trettende roman når Tor Books kjøpte rettighetene til den sjette han hadde skrevet! Nå bor han i Utah med kone og barn, og underviser i creative writing ved Brigham Young University.

 

ISBN: 9780575103993
Forlag: Orion Books
Utgitt: 2014
Format: Paperback
Kilde: Bokhyllen min

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.